Vineri 22 Noiembrie

Povestea Cetății Slăninilor din Ardeal: Enoriașii au transformat o biserică în cămară și măsoară bogăția în numărul de cuie pentru atârnat carnea


Un sat din Ardeal ascunde o adevărată comoară ce atrage anual mii de turiști. Este vorba despre Biserica Fortificată din Dârjiu, județul Harghita, cunoscută și sub numele de Cetatea Slăninilor. 

Biserica Fortificată din Dârjiu este una din cele șase biserici fortificate din Ardeal incluse în anul 1999 pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial. Însă, acest lucru nu este singurul care scoate în evidență magia construcției. 

templombelso1-e1456920872432.jpg

Locuitorii satului păstrează cu sfințenie o tradiție veche de sute de ani care dă farmec monumentului istoric din secolele XIII-XIV. 

Încăperile bisericii au peste cinci metri înălțime, iar zidurile sunt extrem de groase. Din acest motiv, chiar și în timpul verii, în interiorul monumentului istoric este frig.

Astfel, pentru că în acele vremuri nu existau frigidere, iar sătenii nu aveau o soluție mai bună pentru a-și depozita alimentele, unele încăperi ale bisericii au fost transformate în cămară. 

Tradiția a fost păstrată sute de ani și chiar și în zilele noastre sătenii îşi lasă carnea, ciolanele sau slănina în cămara lăcașului de cult.  

Din acest motiv biserica a fost denumită şi Cetatea Slăninilor şi atrage anual mii de turişti curioşi să vadă obiceiurile zonei.

fresca-biserica-darjiu-UNESCO1.jpg

Sătenii țineau foarte mult la acest obicei. Până și bogăția oamenilor era măsurată în numărul de cuie pentru agățarea proviziilor, pentru că în funcţie de cât de înstărită era, fiecare familie are un anumit număr de cuie în biserică. 

Pe lângă tradiția ce i-a adus numele de Cetatea Slăninilor, cel mai valoros tezaur artistic al bisericii din Dârjiu este pictură murală gotică.

Elementul cel mai spectaculos îl constituie imaginile din partea superioară a zidului nordic, reprezentând legenda Sfântului Ladislau, o legendă foarte răspândită în a doua parte a Evului Mediu pe teritoriul Regatului Ungariei, temă utilizată și în arta religioasă transilvană.

Comentarii Facebook