Prețurile uriașe ale Clujului nu îi sperie pe turiști. Cluj-Napoca rămâne în topul destinațiilor preferate în 2024! Festivalurile sunt atracția maximă
În 2024, piața de turism intern din România a stagnat comparativ cu anul trecut, însă câteva destinații cheie, printre care Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu și litoralul românesc, au continuat să atragă turiști. Cluj-Napoca se menține printre cele mai populare destinații turistice din România în primele nouă luni ale anului 2024, potrivit datelor furnizate de platforma Travelminit.ro. Alături de orașe precum Brașov, Sibiu și București, Clujul atrage un număr mare de turiști, datorită ofertei sale culturale, istorice și de divertisment. Festivalurile Untold , Electric Castle și TIFF au fost momentele care au atras cei mai mulți turisti în Cluj.
Clujul continuă să fie o destinație favorită pentru city break-uri, iar perioada de vară a fost marcată de o creștere semnificativă a cererii, mai ales în weekendurile prelungite și după începerea vacanței școlare. Cu o creștere constantă în sectorul turismului, orașul beneficiază și de investițiile continue în infrastructura ospitalității, consolidându-și poziția de centru turistic major al Transilvaniei.
„În 2024, cele mai populare destinatii din Romania, conform preferintelor utilizatorilor platformei Travelminit.ro, includ regiunile montane si marile orase precum Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Sibiu si Sinaia”, susțin cei de la Travelminit.ro.
Litoralul rămâne, însă, principala destinație estivală, cu pachete medii de 544 euro pentru două persoane, înregistrând vânzări mai mari cu 20% față de 2023, chiar dacă numărul total al turiștilor nu a crescut spectaculos.
În ciuda creșterii prețurilor pentru cazare cu aproximativ 8% față de 2023, cererea pentru orașele mari precum Cluj-Napoca a rămas ridicată, prețul mediu pentru o noapte de cazare în marile orașe fiind de 161 lei. Sejururile pentru cupluri au atins în medie 811 lei pentru două nopți, reflectând o creștere de 6,5%.
Pe lângă orașe, destinațiile montane și cele SPA au atras de asemenea un număr semnificativ de turiști. Stațiunile de munte au înregistrat o creștere de 10%, iar sectorul SPA a avut cea mai mare creștere, de 16%, devenind una dintre cele mai căutate opțiuni de vacanță pentru familii.
Perioadele de călătorie cele mai aglomerate au fost în lunile de vară, în special în weekendurile prelungite din iunie și august:„Perioadele de calatorie preferate de romani anul acesta includ weekendul de după inceperea vacantei scolare, incepand cu 21 iunie, weekendul prelungit de sfanta Maria, din luna august, si ultimele doua weekenduri din iulie”, se arată în analiza celor de la Travelminit.ro.
În ciuda provocărilor economice, turiștii români au continuat să investească în vacanțe, adaptându-și bugetele și alegând sejururi mai scurte sau în extrasezon.
Privind spre 2025, turismul intern din România arată promițător, cu investiții constante în sectorul ospitalității și programe precum „cardul de vacanță”, care stimulează turismul local. Cluj-Napoca, cu o ofertă turistică variată și un calendar bogat de evenimente culturale, își menține locul printre destinațiile de top.
0 Comentarii