Duminica 22 Decembrie

S-a deschis sezonul turistic la Rimetea, „diamantul” turistic al Ardealului. Cât costă cazarea în comuna care are mai mulţi vizitatori decât locuitori


S-a deschis sezonul turistic la Rimetea, comuna din Ardeal care are de 100 de ori mai mulţi vizitatori decât locuitori! Așezarea de la poalele Munţilor Trascău, unde se spune că soarele răsare de două ori, atrage zeci de mii de turiști, în fiecare an. Unii vin chiar și de peste ocean!

La mai puțin de 60 km de Cluj-Napoca, o oază de liniște se ascunde în județul Alba. Comuna Rimetea este un veritabil diamant turistic. Situată aproape de graniţa cu judeţul Cluj, Rimetea (Torockó) este un loc unic în România, satul este un exemplu perfect al faptului că salvarea unui patrimoniu poate deveni motor de dezvoltare pentru localitățile mici. Aşa că, în cazul în care plănuieşti o escapadă de weekend şi nu ştii ce destinaţie să alegi, Rimetea este localitatea potrivită pentru o escapadă, departe de agitația urbană.

Cât costă o noapte de cazare la Rimetea

Peisajele și gastronomia locului fac șederea de neuitat. O noapte de cazare pleacă de la 150 de lei. Turiștii pot închiria biciclete cu 50 de lei pe zi, pentru trasee pe Piatra Secuiului sau prin sat, iar iubitorii sporturilor extreme se pot aventura cu parapanta deasupra crestelor, la peste 2.000 de metri altitudine. Raftingul pe Arieș, cu tot cu echipament, costă 150 de lei, iar un zbor cu parapanta ajunge la 300 de lei.

Așezată la poalele masivului Piatra Secuiului, comuna Rimetea atrage ca un magnet atât turiști români, cât și străini. Cei care vin aici caută atmosfera liniștitoare a locurilor, dar și bucătăria tradițională, cel mai căutat fiind gulașul unguresc. Deși este o localitate cu doar 1000 de locuitori, Rimetea se laudă cu 43 de pensiuni.

Rimetea este singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. S-a întâmplat în 1999, ca urmare a eforturilor de conservare depuse de localnici şi de ONG-urile din Ungaria implicate în proiect. Majoritatea caselor secuieşti din Torockó sunt frumos restaurate şi păstrează cu sfinţenie stilul iniţial, toate fiind zugrăvite în alb. 

poj.jpeg

Comentarii Facebook