Vineri 22 Noiembrie

Satele de poveste din Ardeal: Câlnic - o „bijuterie” turistică cu vechi aşezări neolitice din cultura Coţofeni și o biserică inclusă în Patrimoniul UNESCO!


Comuna Câlnic este situată în partea sud-estică a judeţului Alba, în zona dealurilor subcarpatice, la o distanţă de 28 km de municipiul Alba Iulia şi la 15 km de Sebeş. Aşezată pe culoarul depresionar Sebeş – Apold, are un relief specific de dealuri desfăşurat pe o altitudine cuprinsă între 300 şi 600 m.

Atestată documentar pentru prima dată în anul 1269, localitatea Câlnic este cunoscută prin vechi aşezări neolitice din cultura Coţofeni. În sec. XII au fost colonizaţi aici saşii care au construit cetatea ţărănească Câlnic, cea mai reprezentativă dintre fortificaţiile Transilvaniei din sec. al XIII-XIV-lea. Localitatea Câlnic, cu biserica ei fortificată este inclusă în Patrimoniul UNESCO din România.

cetatea.jpeg

Cetatea din Câlnic a fost concepută cu un masiv turn locuință de plan rectangular, protejat de o incintă ovală, fortificată cu un turn de apărare spre sud și un turn al porții în partea nordică. Sistemul de apărare era întregit de șanțul cu apă ce înconjura cetatea. Donjonul mai pastrează bolta semicilindrică de la nivelul pivniței, iar la etaj, în sala principală, se pot observa urmele vechiului șemineu, scrie locuridinromania.ro.

În curtea interioară au fost construite, de-a lungul zidurilor, cămări pentru provizii pentru vremuri de restriște. Ridicarea celei de-a doua incinte în secolul al XVI-lea a necesitat supraetajarea donjonului cu două niveluri, atingând o înălțime de peste 20 de metri, asigurând astfel eficiența armelor de foc dincolo de zidul exterior.

nice.jpeg

Comentarii Facebook