Satul din România la care poți ajunge urcând doar pe o scară de salcâm, are 30 de locuitori
Ineleţ este una dintre cele mai izolate localități din România. Satul se află în Munţii Cernei şi alături de alte 39 de cătune, majoritatea părăsite, aparţin de comuna Cornereva. Cea mai scurtă legătură dintre Ineleţ şi civilizaţie sunt patru scări din lemn, cu o lungime totală de aproape 100 de metri, prinse pe un perete vertical din calcar.
După urcarea scărilor improvizate din lemn mai ai de mers aproximativ două ore prin pădure și, bineînțeles, pe jos, deoarece cu mașina sau orice alt mijloc de transport nu ai cum să ajungi.
Comuna Cornereva, din județul Caraș-Severin, adună 40 de sate, risipite în munții Cernei, și în jur de 3.000 de suflete. Două dintre cătune, Ineleț și Scărișoara, au în comun accesul pe mai multe rânduri de scări din lemn, legate bine de peretele muntelui chiar de localnici, în urmă cu 50 de ani. La capătul treptelor din lemn de salcâm este Inelețul și ceva mai încolo apare și Scărișoara, scrie Libertatea.
Scările din lemn de salcâm, despre care sătenii se jură că sunt cele mai rezistente, prinse în piatra muntelui, sunt cea mai rapidă cale de acces către satele Ineleț și Scărișoara. Mai există și un alt drum, dar cu ocol de câteva ore și mult mai anevoios, iar cine nu are cal sau căruță e pierdut. De aceea sătenii nu iau în calcul această opțiune, potrivit sursei citate.
Datorită drumului montan abrupt și scărilor din lemn de salcâm unice, cătunele Ineleț și Scărișoara, aflate la 1.000 de metri altitudine, sunt foarte căutate de turiști, cu care localnicii se trezesc weekend de weekend la ușă.
FOTO: romaniamama.ro
0 Comentarii