Duminica 22 Decembrie

Satul din Vestul țării unde mai sunt numai 3 familii, dar s-au adaptat caii sălbatici și vacile dintr-o specie pe cale de dispariție - VIDEO și FOTO


Un sat din județul Arad, care avea în trecut 600 de locuitori, a ajuns acum să mai aibă numai 3 familii. Frumusețea locului este specială. Pot fi văzuți cai sălbatici, dar și o cireadă de vaci dintr-o specie aproape dispărută.

În pădurea din satul Labașinț, situat la hotarul județelor Timiș cu Arad, și-au găsit casa o herghelie de cai sălbatici și o cireadă de vaci Sura de stepă, alături de alte animale domestice dar și sălbatice. 

Un italian pasionat de turism și de natură a cumpărat întregul sat părăsit cu gândul de a-l repopula și a-l transforma într-un paradis imobiliar.

373344244_323046830112110_5807997754357147054_n.jpg

Caii sălbatici au un rol vital în menținerea echilibrului natural. Acești cai se hrănesc selectiv cu vegetația, contribuind astfel la controlul creșterii plantelor și la păstrarea diversității speciilor vegetale.

În această poveste extraordinară, vacile Sura de stepă sunt eroinele conservării. Această rasă pe cale de dispariție s-a adaptat perfect la mediul de aici, contribuind la menținerea structurii terenului și la conservarea genelor unice. Chiar dacă acum sunt pe cale de dispariție, în urmă cu sute de ani, era rasa cea mai răspândită în țara noastră.

Apar în scrierile lui Dimitrie Cantemir și în tablourile lui Grigorescu. Caii sălbăticiți și vacile Sura de stepă trăiesc în armonie și contribuie la regenerarea zilnică diferitelor specii de plante din acest colț de rai", se arată pe pagina de Facebook Labasint Forest.

Satul Labașinț are 34.000 de hectare de pădure de stejar și fag, unde sunt zeci de izvoare.

373335190_323047173445409_2517435836463540843_n.jpg

Salutări, iubitori ai naturii! ? Azi, vă dezvăluim frumusețea unui ecosistem vibrant în Pădurea Labasint, unde și-au găsit casa o herghelie de cai sălbatici și o cireadă de vaci Sura de stepă. În inima Labasint Forest, caii sălbatici au un rol vital în menținerea echilibrului natural. Acești cai se hrănesc selectiv cu vegetația, contribuind astfel la controlul creșterii plantelor și la păstrarea diversității speciilor vegetale. În această poveste extraordinară, vacile Sura de stepă sunt eroinele conservării. Această rasă pe cale de dispariție s-a adaptat perfect la mediul de aici, contribuind la menținerea structurii terenului și la conservarea genelor unice. Chiar dacă acum sunt pe cale de dispariție, în urmă cu sute de ani, era rasa cea mai răspândită în țara noastră. Apar în scrierile lui Dimitrie Cantemir și în tablourile lui Grigorescu. Cu fiecare exemplar, păstrăm o fărâmă din patrimoniul nostru natural. Ecosistemul de la Labasint Forest ne învață că diversitatea și interacțiunile dintre specii sunt esențiale pentru un mediu sănătos. Caii sălbăticiți și vacile Sura de stepă trăiesc în armonie și contribuie la regenerarea zilnică diferitelor specii de plante din acest colț de rai. În acest loc magic, învățăm că fiecare ființă are un rol special în cadrul ecologic”.

Comentarii Facebook