Miercuri 30 Octombrie

Satul unic din Ardeal în care au trăit haiducii, cu mult timp în urmă. Cătunul din munți ascunde o privelişte „cuvenită zeilor” - FOTO


Ardealul este împânzit de așezări arhaice, despre care unii autori au arătat că ar fi fost locuite încă din vremea dacilor și romanilor. Poveștile lor au început, însă mai târziu, și au stârnit controverse.

O asemenea localitate este satul Meria din Hunedoara, aflat în Munții Poiana Ruscă, care ar fi fost o așezare a haiducilor. Aceștia prădau locurile de peste munți, în Țara Hațegului. Acest sat se află deasupra luncii și a Cheilor Cernei, la 50 km de Hunedoara.

Acum mult timp, acest sat era considerat unul unic în Ardeal datorită originii sale, dar și a graiului aparte sau a felului de a fi mai “sălbatic” al celor care locuiesc din zonă, care erau vizitați foarte rar, din moment ce drumurile erau inexistente.

„Tradiția spune că în vechime era un sat format mai mult din colibe de fugari, lotri (n.r.: hoț de codru) și hoți și chiar țigani retrași la scuteală în acest ascunziș, de unde se scoboreau prin Țara Hațegului și prin Banat ca să fure și să prădeze și apoi, încărcați de câștigul acestei urâte meserii, se întorceau iar la odihnă și trai fără de griji și fără de frica de a fi urmăriți de panduri, care nu știau drumul prin codrii pustii ce vor fi fost atunci sau se temeau de măciuca ce ușor le-o puteau îndoi pe spinare acești hoțomani îndrăzneți”, a povestit preotul Jacob Radu, în “Istoria vicariatului greco-catolic din Țara Hațegului” (1909), potrivit adevarul.ro.

s3.jpeg

La începutul secolului XX, localnicii încă își aminteau de haiducii din Meria. Preotul greco-catolic a vizitat așezarea și a aflat, totodată, mai multe detalii despre cum s-a terminat povestea fugarilor din munți. Aceștia din urmă s-au refugiat în ținutul aflat la poalele Vârfului Lotrului (1.266 metri).

„Odată, se zice, s-a pus capăt acestui mod de viață puțin cinstit, prin puterea armată trimisă asupra lor. Soldații au înconjurat satul din toate părțile și locuitorii au fost somați să-și facă locuințe statornice și să înceapă o viață pașnică, altfel vor fi tratați ca făcătorii de rele și pedepsiți cu moarte. Ei au ascultat sfatul părintesc al oblăduirii, au întemeiat sat cum e datina și s-au apucat de economia câmpului și mai ales de creșterea vitelor”, a mai spus preotul Jacob Radu.

În satul Meria din Hunedoara mai locuiesc aproximativ 20 de familii. Bătrânii din sat au auzit despre povestea haiducilor de aici. Unii dintre săteni au spus că ar vrea să uite ce s-a întâmplat în trecut pe această așezare.

Meria - cătunul din munți care ascunde o privelişte cuvenită zeilor

În satul Meria din Hunedoara mai locuiesc aproximativ 20 de familii. Bătrânii din sat au auzit despre povestea haiducilor de aici. Unii dintre săteni au spus că ar vrea să uite ce s-a întâmplat în trecut pe această așezare.

Satul Meria şede pe o coamă de munte la peste o mie de metri altitudine şi e separat de alte localităţi de relieful pădurenesc cu vârfuri înalte, văi adânci şi codrii îndesaţi. 

Pe munte, iarba înflorită aşterne coame blânde care cad abrupt în văile înverzite stăpânite de păduri. Felurite nuanţe de verde potrivesc valuri în marginea lumii înainte de a împunge clocotul norilor. Un ocean de smarald care se termină în cer. În aceste locuri, care l-au fascinat şi pe marele istoric Nicolae Iorga, stau pădurenii din Meria, scrie replicahd.ro

s4.jpeg

Comentarii Facebook