Duminica 22 Decembrie

Sovata, perla scumpă a Transilvaniei! Un sejur e scump și nu bate Turcia sau Egiptul - FOTO


Stațiunea Sovata este o oază de relaxare și frumusețe, fiind pusă la punct prin renovări. Prețurile sunt accesibile, un sejur de 3 zile, pentru 3 persoane, costă circa 2100 - 2200 de lei, la care se adaugă transportul.

Cu toate acestea, dacă adunăm transportul și alte mărințișuri ajungem la 3000 de lei, pentru două nopți de cazare. Prețul este mare, dacă e să îl comparăm cu o excursie în Turcia, la all inclusive, unde copii au și reduceri sau chiar gratuitate. Astfel, o familie poate achita 1.300 de euro, pentru 7 zile, în Turcia și să aibă parte de mult mai multe servicii. Pentru șapte zile la Sovata, în luna mai, numai cazarea ar costa 3.000 de lei, cu micul dejul, cea mai ieftină cameră. Mesele și alte distracții sunt extra.  

Cât costă o familie cu un copil 2 nopți la Sovata

Tariful de cazare la hotel este de 1500 de lei, două nopți, pentru trei persoane, cu mic dejun și spa incluse. 

Masa costă în jur de 20 - 30 de lei de persoană, fiind meniuri cu 20 de lei, o bere costă 7 lei, un suc 6 lei, iar o sticlă de apă 7 lei. Un calcul arata ca pentru vineri, sâmbătă și duminică, bugetul pentru masă trebuie să fie de circa 600 de lei. Desigur, pot apărea și cheltuieli suplimentare.

Sunt și produse mai scumpe: ”Găsești și mai scump. Două ciorbe în pită, o pizza mare, un suc, 3 beri, cu salate de ceapă și smântână, 120 lei, la alt local”. Pentru pretențioși este și gulaș de vânat, la 50 de lei porția. Așadar, bugetul pentru mâncare poate fi și mai mare.

Punctul forte al vacanței sunt bazinele cu apă caldă și spa -ul. De asemenea, plimbările prin aerul curat de la Sovata ajută foarte mult la relaxare, localitatea fiind curată.

WhatsApp Image 2022-04-16 at 13.34.13 (1).jpeg

Stațiunea de la Sovata este atestată documentar din 1597

Stațiune cu sezon permanent, Sovata a fost menționată pentru prima data ca loc tămăduitor într-un document din 1597, dar abia în 1850 devine stațiune balneară. Este înconjurată de dealurile Cireșelu (912 m), Capela (720 m), Bechiș (1.079 m), Dealul Mic și Muntele de Sare, fiind acoperită cu păduri de fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi și mesteceni.

WhatsApp Image 2022-04-16 at 12.37.26.jpeg

Renumele Sovatei se datorează lacurilor Ursu (46.000 m2), Aluniș (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, cu ape clorurate (cu concentrație mare - de la 40 la 250 g/litru) și sodice, prezentând fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspată provenită din râulețe, care nu se amestecă cu apă sarată, ci se menține la suprafată, acționînd ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adâncime), cel mai mare lac heliotermal, să varieze între 10-20 °C la suprafață, 30-40 °C la adâncimea de 1 m și 40-60 °C la adâncimea de 1,5 m.

Ce afecțiuni se tratează la Sovata

Stațiunea este indicată pentru tratamentul bolilor ginecologice (insuficiență ovariană, cervicită cronică, metrosalpingită cronică, sterilitate) dar și pentru afectiuni degenerative, inflamatorii și reumatismale (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroză, poliartroză, dureri articulare, tendinite, tendimiozită, poliartrită scapulohumerală), stări posttraumatismale (după operații vindecate la articulații, mușchi, oase, dupa luxații și entorse), pentru boli ale sistemului nervos periferic (pareze ușoare, sechele ale poliomielitei, polinevrite), tulburări endocrine (hipotiroidie, urmare unui tratament endocrinologic), boli cardiovasculare (ulcerații, acrocianoză).

WhatsApp Image 2022-04-16 at 12.34.42.jpeg

Stațiunea beneficiază de dotări multiple (pentru băi calde, în cadă sau bazin,cu apa minerală sărată prelevată din lacuri; pentru tratamente ginecologice și împachetări cu nămol cald; bazine pentru kinetoterapie, instalații pentru electroterapie și hidroterapie; saune; săli de gimnastică medicală; plaje pe malul Lacului Ursu și Lacului Aluniș etc.); condițiile de cazare sunt bune (hoteluri, cum ar fi "Danubius", "Brădet", "Aluniș", "Făget", "Căprioara", beneficiind în unele cazuri de bază de tratament proprie, vile, hanuri, moteluri și cabane). Posibilitățile de recreere și de practicare a sportului sunt de asemenea numeroase (un club cu sala pentru jocuri mecanice, sala de lectura, cinematograf, bazine acoperite, discoteci, popicărie, excursii la Dealul Saca și la Vârful Cireșelu etc.).

Sovata are multiple obiective ce trebuie vizitate

Între obiectivele turistice din stațiune se mai numără următoarele:

Lacul Ursu și arboretele de pe sărături

Muntele de sare - cu un spectaculos aspect și care se află în spatele Lacului Roșu și Lacului Verde.

Vila Magistraților - clădire datată din 1920, inițial al Casei Regale; în prezent, este Centrul Regional de Pregătire Profesională a Magistraților.

Izvorul Maria - cu apă potabilă, aflat în parcul din imediata vecinătate a autogării din Sovata.

Vila Bernády - construită în 1904, cumpărată în 1929 de fostul primar al municipiului Târgu Mureș, György Bernády, se figurează pe lista monumentelor istorice.

Pârtia Aluniș - amenajată lângă cabana cu același nume tot mai solicitată de iubitorii sporturilor de iarnă.

Lacul Negru - pe strada Bradului, primul lac al Sovatei format în anul 1710 prin surparea unei ocne.

WhatsApp Image 2022-04-16 at 13.34.48.jpeg

Dacă v-a plăcut materialul, vă invităm să îl distribuiți. Multumim!

Comentarii Facebook