Vineri 22 Noiembrie

Țara Călatei (Kalotaszeg) - Cetatea Almașului era una dintre cele mai puternice fortificatii din Ardeal - FOTO


Țara Călatei (în maghiară Kalotaszeg) este o regiune etnografică maghiară situată în nord-vestul României, ce cuprinde partea vestică a județului Cluj și extremitatea sudică a județului Sălaj. Regiunea este dispusă în văile dintre municipiul Cluj și Huedin.

În acest areal este și Cetatea Almașului, de lângă satul Almașu, Sălaj, care a fost construită între anii 1247-1278, ca una dintre cele mai vechi și mai puternice cetăți medievale din Transilvania.

Satul Sâncraiu, „diamantul” turistic al Clujului: Ar fi fain să fie așa toate satele din țara asta - VIDEO

Cetatea este amintită prima dată în anul 1370, când regele Ludovic cel Mare o donează magistrului Bebek György și fiilor acestuia Imre și Detre, respectiv nepoților György, László și Ferenc. De-a lungul secolelor XV și XVI cetatea a fost supusă unor asedii rezultate din conflictele dintre nobilimea din Transilvania și regele Ungariei. În timpul Războiului de 15 ani, generalul Basta a asediat cetatea și a oferit apărătorilor ei libertatea în schimbul predării cetății, dar soldații lui Basta au măcelărit în cele din urmă locuitorii cetății.

Între 1545-1546 cetatea a aparținut domnului Moldovei Petru Rareș.

Căzută în ruine, cetatea fost refăcută abia în 1627, de către familia nobiliară Csaky, dar în 1662 a fost din nou asediată și distrusă.

În 1658 cetatea a suferit ultimul mare asediu și a fost ocupată de tătarii care veneau din direcția Clujului și mergeau spre Poarta Meseșană. Asediatorii au înrobit localnicii și au incendiat cetatea, de data aceasta rămânând în ruină.

Cetatea Almașu din localitatea cu același nume este situată la 65 de km de Cluj-Napoca și la 47 km de Zalău. De la Cluj-Napoca se poate merge pe DN1, iar înainte de Huedin se face dreapta la Șaula, pe DJ103N, până la Almașu. La fel de bine se poate merge și pe DN1F, spre Zalău, iar la Zimbor faceți stânga pe DN1G, cu oprire exact în Almașu. De acolo e simplu, puteți urma indicatoarele turistice până la fosta cetate.

Comentarii Facebook