Toamna aceasta trebuie să mergi la poalele Apusenilor! O bijuterie arhitecturală se ascunde acolo, un castel în miniatură, la doar doi pași de Cluj
La doar câțiva kilometri de Cluj, în județul Sălaj, se află o adevărată bijuterie arhitecturală: Cetatea Ciorii, cunoscută și sub numele de Varjúvár, care a fost proprietatea faimosului arhitect Károly Kós, responsabil de numeroase clădiri emblematice din Ţara Călatei, atât în România, cât și în Ungaria. Castelul, situat în satul Stana din comuna Almașu, pe drumul care urcă spre Huedin, pare să fie desprins din paginile unei cărți de basme.
Fiecare detaliu al construcției, de la uși și ferestre până la mânere și balamale, a fost meticulos proiectat de arhitectul și poetul Kós Károly într-un stil unic.
La aproximativ 50 de kilometri de Cluj-Napoca, pe drumul ce duce spre Gilău și Căpușu Mare, înainte de a ajunge în satul clujean Nadășu, un indicator situat pe partea dreaptă a drumului îngust și sinuos vă va ghida spre Cetatea Varjúvár.
La ora actuală cetatea poate fi vizitată doar din exterior, asta deoarece castelul este proprietate privată, iar uneori aici mai stau actualii proprietari, moștenitorii arhitectului.
Construcția este realizată cu un acoperiș în două ape și are un turn specific în formă de cerc, care este acoperit cu șindrilă, castelul este ascuns printre copaci, în liniștea pădurii, între dealurile Călatei.
Simplitatea locului atrage turiști din toată țara, dornici să descopere acest tărâm de poveste. Deși este lăsată în paragină, neîngrijită, neutilizată, cetatea totuși are ceva din puritatea și frumusețea unei creații perfecte.
Foto. maszol.ro
14 Comentarii
Opincarii oricum n-o sa vina (din fericire!), fiindca nu este drum asfaltat pana la castel. Aleluia! Si cu trenu' e jenant, nu-i asa, taranilor?
@iii: Da ce morții ei n-ai înțeles , nu numai ca nu poți intra înăuntru da’ ce să vezi?
Bine zice Zelensky, asfaltați strada pt blindate ca nu s-or prăfui să vadă 2 -3 mărgărite de soi , măcar de-ar fi bun. Cu trenul du-te tu-n direcția buda, și nici nu clipi napoi. În zona asta nici sălbatic să fi și n-ai putea traii, numa dacă ai probleme mentale… Citeste mai departe
@iii:
@iii: N-ați fost în stare să zugrăviți ce-au făcut austriecii, și-acum vreți napoi ceea la care numai ați fost slugi și necalificați?
Apoi vă mirați ca CJ va da bilet de intrare numai dacă aveți față de vizitat proprietățile noastre din patrimoniul romanesc. Castel vreți, păi mergeți la Cantacuzino, Peles sau prin București la Mită biciclista… Citeste mai departe
Aici am beut și mâncat gulaș romanesc și plăcinte cu varză ungurești înainte de-a tuși și-a mă îmbolnăvi. Mare lucru dacă acum după 200 ani de la nașterea mea îmi dau seama ca m-au atras în capcana turnandu-mi intenționat țuica de pruna sălăjancă și Tokai din pastila ca să mă curețe rapid…” prietenii”
@Avram Iancu : Gulas romanesc?!? Tara de boi...
@iii:
Om trece și p’acolo în curând… mulțumim de informații. Sper ca nu ne împotmolim sau prăfui mantalele și cizmele de iarnă cum au rămas și alții care au trecut prin zonă , au regulat si magaritele, apoi le-au îngropat peste deal. Viniim , da venim multi ‘ da prosti și mulți…
@Zelensky : zeli stai la coada… venim noi ca suntem frunza si iarba si lumea ne iubeste la cata troleala le bagam in cap
@Putin: Sălbăticiunile de stepă ca nici trolii nu va mai asculta de când școala din S Pettesburg e pe butuci după omorârea omului de baza. Să crezi tu ca Orban va mai adoră de când cu popândăii din jurul matale, vezi tu Putza bleagă ca și banii îi bagă prin interpusii noștri din guvern în astfel de castele “ ascunse “ care le pot vizita papagalii… Citeste mai departe
Nu mai rapid ajung la Sarmisegetuza, și ai ce vedea, istorie adevărată pe pământ romanesc :)))
@Burebista:
@niste pietre puse acolo de comunisti:
Ceva asemănător de-aveți a expune, astfel mă duc să văd ciori la Pata rât căcălău. Auzi tu, să mergi 2 ore să văd o casă în spatele căii ferate… mă duc dacă-mi dați și-o hostezanca bună în boscheți dacă tot nu pot proba patul contesei … Radem, glumim … dar brânza-i pe bani , așa și reclamele astea… Citeste mai departe