Vineri 27 Septembrie

Toamnă, în Ardeal: Cum arată cascada Lolaia, locul legendar din parcul național Retezat - FOTO


Cascada Lolaia este una dintre cele mai frumoase din Ardeal, fiind situată în partea nordică a munților Retezat, în județul Hunedoara. Mai exact, Lolaia se află o altitudine de 1.050 de metri, în partea de Nord a Parcului Național Retezat, în Valea Nucșoara.

Vremea este perfectă pentru drumeții și aproape toți turiștii care aleg să viziteze Parcul Național Retezat vin și la cascada situată în Valea Nucșoara, la o altitudine de 1.050 de metri. Asta și datorită faptului că accesul către minunata atracție naturală se poate face foarte ușor. În drumul spre cascadă, turiștii sunt ghidați și de sunetul produs de căderea de apă, înălțimea fiind de aproape 15 metri.

Anual, pe lângă cascada Lolaia trec aproximativ 90 la sută dintre turiștii care aleg să viziteze parcul. Pentru a putea admira frumoasa cascadă, nu trebuie decât să te abați preț de câteva câteva minute de la traseu, ea fiind situată pe partea stângă a drumului.

Accesul la cascada Lolaia a fost amenajat cu trepte și balustrade din lemn. În zona Cârnic se află o zonă de camping, spre refugiul Pietrele. De aici, mulți dintre turiști se îndreaptă spre traseul montan spre vârfurile şi lacurile glaciare ale Retezatului.

Legenda Cascadei Lolaia

Și, ca orice loc frumos din „inima” naturii, și Cascada Lolaia are propria sa legendă. Aceasta spune așa: cândva, demult tare, la un sfârșit de vară, o frumoasă ciobăniță cu numele Lolaia, cobora cu oile din Retezat spre sătucul ei Nucșoara.

Dintr-odată, parcă venită de nicăieri, o arătare uriașă și înfricoșătoare s-a abătut asupra turmei și, cu mare lăcomie, a mâncat toate oile. Pe loc, de frică, cosițele aurii ale fetei au albit, iar ea s-a aruncat în valea de lângă drum. În locul unde s-a aruncat, s-a făcut o gaură adâncă în stâncă, iar apa pârâului a format o cascadă.

foto. Dicover Hunedoara

lo2.jpg

Comentarii Facebook