Turist clujean în concediu pe „litoralul bistrițenilor”: „Prețuri sub Cluj la băi, dar cel mai mult se ascultă manele/Păcat că nu e la Cluj așa ceva”


În lipsa unui ștrand municipal, clujenii își găsesc refugiu în zilele caniculare inclusiv pe „litoralul bistrițenilor”. Băile Figa atrag turiștii din Ardeal ca un magnet. Un bilet de intrare e 15 lei, iar prețurile sunt sub Cluj la bere și mâncare. 

Un turist clujean și-a relatat experiența la această stațiune balneară, marele „șoc cultural” fiind ascultarea manelelor. În rest, „cu bune, cu rele”, stațiunea ar merita vizitată. 

„Băile Figa: cu bune, cu rele. 2 ore cu trenul de la Cluj, 15 lei un bilet, 450 de lei într-o căsuță, două nopți, patru persoane, deși în condiții cam înghesuite, nu doar în căsuța, ci în satul de vacanță, la zgomot. Deci, din start, văd Băile Figa cu bune și cu rele, dar merită experimentat pentru o excursie scurtă de weekend.

Prețuri sub Cluj în Băi, de la bere la mâncare. E autobuz electric din Beclean la Figa, 3 lei biletul de la gară. 30 de lei intrarea la ștrand, copiii sub 7 ani gratuit, mult sub prețurile altor băi.

Cum concediile noastre sunt mai hipsterești, șocul cultural e ca în satul de vacanță și la cabanele de închiriat, cel mai mult se ascultă manele, apoi populară, abia după pop românesc, inferior calitativ primelor două. În Băi, e pop european și manele, cam la egalitate, dar clar mai animată atmosfera la manele, dansate de tineri pe terase”, a relatat activistul civic clujean, Adrian Dohotaru. 

Nostalgiile sunt mari la Cluj după Băile Someșeni. Oamenii vor să aibă alternative fără fițe, în oraș. 

„Foarta multă lume pe caniculă, clar e nevoie de mai multe altfel de stațiuni, păcat că nu e lipit de Cluj așa ceva, așa cum erau înainte Băile Someșeni. Terenurile de sport din stațiunea de 15 hectare sunt goale, dar asta e și din cauza căldurii. Nu exista niciun traseu de drumeție, alergare și ciclism prin pădurea lipita Bailor Figa, am văzut doar signalistică pt ATV. Prin pădurea cu 15-20 de grade mai racoroasa decât la soare nu am vazut niciun turist, doar mașini si van-uri parcate la umbra. Pe traseu, erau paianjeni cu plasele lor din zece in zece metri, semn ca toata vara nu a trecut nimeni pe acolo.

Apa sărată, în schimb, e divina, aici e neagră, cu urme de nămol. Cel mai frumos bazin, pentru mine cel puțin, e cel de sub pădure, mai gol, mai umbrit, cu șezlonguri și bănci la marginea copacilor, cu tratament cu aerosoli, din picuri de apă pe crengi sărate. În apa sărată închid ochii și mă las să plutesc, apoi înot lejer, medical, bras, ca sa rotesc lejer brațul drept, sa îl oblojesc, după volei. După care stau la umbra și la soare si las sarea să-mi faca pielea bebe. Apa strălucește la soare, corpurile în depărtare nu mai sunt dizgrațioase, pete impresioniste pe fundal”, a mai punctat clujeanul. 

Băile Someșeni, aflate în cartierul Someșeni al municipiului Cluj-Napoca, au fost cândva o stațiune balneo-climaterică de renume, reorganizată în 1927 de reputatul profesor Dominic Stanca, medic primar ginecolog-oncolog și personalitate marcantă a medicinei românești.

Această destinație turistică a fost recunoscută pentru efectele terapeutice ale apelor termale, iar nămolul și apele minerale de la Someșeni Băi erau folosite cu mult timp înainte de organizarea profesorului Stanca, inclusiv pentru tratarea diverselor afecțiuni, printre care și diabetul. Cu toate acestea, în prezent, Băile Someșeni se află într-o stare de ruină. 

Comentarii Facebook