Sambata 7 Septembrie

Un oraș din vestul țării ia fața Clujului: „La Someșul nostru, în Cluj, nu este nimic amenajat pentru înot, deși se pot găsi soluții”


La Timișoara, în apele râului Bega se desfășoară competiții de înot, la Cluj, oamenii încă își cer dreptul de îmbăiere. 

În timp ce Timișoara face pași importanți în promovarea înotului în apele sale, Clujul rămâne în urmă în ceea ce privește amenajarea Someșului pentru activități de înot.

„În Timișoara, în Bega, se poate înota oficial într-o competiție de triatlon. 600 de participanți au înotat weekendul acesta. 

La Someșul nostru, în Cluj, nu este nimic amenajat pentru înot, deși se pot găsi soluții de amenajare minim invazivă, de săpat în albie, de instalat pontoane la lacurile din amonte, în fine, de afirmat dreptul la îmbăiere”, au transmis cei de la comunitatea civică clujeană „Someșul nostru”. 

Nu este pentru prima dată când clujenii își cer dreptul la îmbăiere, iar o asociație chiar a făcut măsurătorile necesare care demonstrează că apa e curată, deci oamenii s-ar putea scălda în siguranță. 

„Măsurătorile efectuate în parteneriat cu Strop de roua arată ca apa, venită aproape, de la munte, e bună, cel puțin până în zona industrială unde încep deversările de la canalizare. Dar la gradene/trepte și la plaja Grigorescu e foarte ok.

Apa rece alungă oboseala și canicula. Dacă la soare sunt vreo 50 de grade, în apă sunt 17, așa că trupul se răcorește instant. Când corpul începe sa se răcească, ne retragem la apă mai mică”, explica recent și activistul civic clujean, Adrian Dohotaru. 

Comentarii Facebook