Vineri 22 Noiembrie

Un perete din Cascada Vadu Crișului s-a prăbușit în Crişul Repede


Un perete de travertin din cascada Vadu Crişului şi s-a prăbuşit în apa Crişului Repede, în 31 decembrie.

”ATENTIE! Zona deasupra prăbuşirii, respectiv punctul de belvedere sunt de evitat, iar parcurgerea traseului de kayak – rafting trebuie abordată cu precauţie datorită modificărilor albiei rezultate în urma prăbuşirii” au anunțat astăzi cei de la Salvamont Salvaspeo Bihor, conform Apuseni Info.

Cascada Vadu Crișului, o frumusețe a naturii

Cascada Vadu Crișului este cea mai cunoscută cascadă din Munții Pădurea Craiului, pe malul stâng al Crișului Repede, aproape de intrarea în peștera Vadu Crișului.

Această cădere de apă este de fapt una artificială, amenajată de om. În trecut, apele care ieșeau din peștera de la Vadu Crișului se vărsau în râu după ce coborau panta, destul de lină, aflată în partea dreaptă a ieșirii din subteran.

Probabil, chiar la începutul secolului XX, când au demarat lucrările de amenajare a peșterii și când a început construcția cabanei, cursul pârâului a fost deviat spre faleza înaltă de 10 metri. În perioadele de vară în general, iulie-august, mai secetoase, cea mai spectaculoasă și cea mai cunoscută cascadă din munții Pădurea Craiului, cascada de la Vadu Crișului, își ascunde șuvoiul înspumat în spatele unui baldachin natural de calcar.

La baza cascadei se află un bazin natural superb, săpat de ape în stâncă. Cel mai plăcut mod de a cunoaște acest obiectiv turistic e ca, într-o zi de august, să cobori la baza falezei, să asculți melodia apei și să-i simți răcoarea.

Cascada este un punct obligatoriu de oprire pentru turele de rafting organizate de operatorii din zonă.

Cum se poate ajunge la cascada?

Cu trenul până la halta Peștera pe ruta Cluj-Napoca – Oradea

Cu trenul până la Vadu Crișului sau Șuncuiuș și pe urmă pe jos pe lângă calea ferată (2 km), până la halta Peștera.

Cu mașina dinspre Vadu Crișului: vă puteți lăsa mașina lângă terenul de fotbal din Vadu Crișului și pe urmă mergeți pe calea ferată sau urmați noul traseu turistic cerc roșu.

Cu mașina dinspre Șuncuiuș: vă puteți lăsa mașina în fața gării din Șuncuiuș și pe urmă pe jos pe lângă calea ferată (2 km), până la halta Peștera.

Foto: bihon.ro

Comentarii Facebook