Duminica 22 Decembrie

Un SIMBOL al orașului Cluj-Napoca va fi readus la adevărata sa valoare.”Biserica din deal” a fost prima biserică a românilor din Cluj FOTO


Biserica ”Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, monument istoric, va fi restaurată cu 4 milioane de euro bani europeni și ar putea face parte dintr-un ”circuit turistic al creștinimului la Cluj”

Puțini clujeni știu că cel mai vechi lăcaș de cult ortodox din Cluj-Napoca se găsește pe strada cu același nume, ”strada Bisericii Ortodoxe”, la numărul 10. Biserica „Sfânta Treime”, denumită și „Biserica din Deal” a fost construită între 1795 și 1796 în stil baroc, la inițiativa comunității locale și a unor negustori înstăriți de origine macedo-română. Vreme de 136 de ani a fost singura biserică ortodoxă din Cluj, fiind și locul de pornire al delegației clujene de români care au votat Marea Unire în data de 1 decembrie 1918. Prin intermediul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 acest monument de o inestimabilă valoare istorică va fi restaurat și reintegrat în circuitul turistic.

Preasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a menționat importanța bisericii Sfânta Treime pentru clujeni : ” Multă vreme românilor din Ardeal le-a fot greu. Atunci când s-a ctitorit această primă catedrală a orașului, numărul românilor ce locuiau în cetate era mic. Până la această biserică lor nu li s-a îngăduit sâ aibâ o altă biserică în cetatea Clujului. A fost ridicată de comunitatea aromânilor și puținii români de la acea dată.” a declarat Preasfințitul Andrei.

Proiectul de reabilitare vizează întraga suprafață a locației, pe lângă clădirea propriu-zisă urmând a fi reamenajate și casa parohială, căreia i se va adăuga un mic muzeu, precum și o grădină veritabilă.

Proiectul a fost demarat la data de 01.04.2021 și se preconizează că lucrările de restaurare vor fi finalizate în data de 28.02.2029. După renovare, cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj va fi introdusă în circuitul turistic.

Este un simbol al orașului nostru, și spun eu acest lucru, care nu sunt ortodoxă. În Cluj, dacă de uităm pe o rază de 1 km, vedem 6-7 confesiuni. Din care comunitatea ortodoxă este cea mai mare și mai numeroasă. Dacă facem un circuit al creștinismului la Cluj, această bisericuță își are un loc bineritat” a spus Csilla Megedus, Directorul General interimar al ADR Nord-Vest.

biserica sfanta treime 2.jpg

biserica sfanta treime 1.jpg

Comentarii Facebook