Duminica 8 Septembrie

Unul dintre cele mai exotice parcuri din România se află în Ardeal! E o oază de liniște cu vegetație luxuriantă, atrage turiștii ca un magnet - FOTO


Unul dintre cele mai exotice parcuri din România poate fi vizitat în Simeria, Hunedoara. Parcul Dendrologic Simeria sau Arboretum Simeria a început să prindă contur pe malul Mureșului în urmă cu aproximativ 300 de ani. Astăzi acesta este un monument național în arta parcurilor. 

Parcul este recunoscut drept cea mai veche și mai valoroasă colecție de arbori și plante lemnoase autohtone și exotice. A fost înființat de grofi și împodobit în secolele trecute cu specii exotice de arbori, care au rezistat timpului.

go2.jpg

Prima amenajare făcută aici a fost în stil englezesc, romantic. Cel mai vechi document care atestă existența Parcului Dendrologic Simeria este din 1763. Documentul amintește de o alee cu castani, următorul arbore introdus aici fiind salcâmul.

Patru familii nobiliare maghiare vor deține, pe rând, Parcul Dendrologic Simeria: Gyulay, Kun, Fay și Ocskay, moștenirea fiind transmisă pe linie feminină. În perioada Revoluției de la 1848, când parcul a fost parțial distrus, proprietar al parcului este contele Kun.

p4.jpg

În 1949 parcul a fost naționalizat și declarat ocol silvic experimental. Cinci ani mai tîrziu, aici este înființată o stațiune de cercetări, iar Parcul Dendrologic de la Simeria primește statutul de “Monument al naturii”. Statul român investește, și el, masiv, în Arboretumul de la Simeria.

Colecția de plante a crescut de aproape zece ori . A ajuns, astăzi, la aproape 2.200 de taxoni. Printre cercetătorii de prestigiu care au dezvoltat parcul în ultimele decenii se numără profesorul Popescu Zeletin, doctorul inginer Aurel Hulea, dar și Radu Stelian.

p1.jpg

Parcul se întinde astăzi pe o suprafață de aproape 70 de hectare, iar cele 50 de parcele ale parcului, străbătut de Strei, în drumul lui către Mureș, adună laolaltă poieni, drumbrăvi, alei, dar și lacuri și izvoare, într-o complexitate peisagistică rar întâlnită.

Locul acesta are un aer aparte. O frumusețe care te trimite spre visare și îți învăluie simțurile cu vraja lui. O plimbare prin acest parc oferă doza optimă de relaxare. Așadar, ieșiți pentru o clipă din cotidian și porniți pe cărările lui umbroase pentru a gusta din bucuria revenirii la viață, scrie gohunedoara.ro. 

go1.jpg

Comentarii Facebook