Vineri 22 Noiembrie

Unul dintre cele mai superbe castele din România, inspirat de chateau-urile din Franţa, se află în Ardeal! Perla turistică a ajuns în mâinile privaților


În România sunt sute de castele, marea lor parte fiind concentrată în zona Transilvaniei. Castelul Bethlen-Haller din localitatea Cetatea de Baltă, judeţul Alba, pare desprins dintr-un peisaj idilic din Franţa. De altfel, construcţia a fost inspirată de un castel de pe Valea Loirei. Cu elemente precum turnuri, acoperișuri înalte cu mansarde, ferestre mari și grilaje ornamentale, acest castel prezintă influențe ale stilului arhitectural francez.

Vechi de peste 400 de ani, Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă, castel care în decursul existenţei sale a fost donat, moştenit, pierdut la cărţi sau naţionalizat de autoritățile comuniste, este în prezent centrul ecoturismului din Transilvania, respectiv a turismului viti-vinicol în cunoscutele podgorii din zona Târnavelor.

Tipic renascentist, cu forma sa rectangulară și cele patru turnuri circulare în colțuri, castelul din Cetatea de Baltă, cunoscut şi sub numele de Castelul Bethlen-Haller, a fost ridicat între anii 1615-1624 de către Miklos Bethlen, Cancelarul Transilvaniei. De-a lungul timpului, castelul a trecut prin numeroase transformări: construcția actualei clădiri a fost finalizată în anul 1624, iar între anii 1769-1773, castelul a fost reamenajat în stil baroc.

nitr.jpeg

În perioada în care a aparținut familiei Haller, a fost realizată construcția frontispiciului castelului, care până atunci avea doar cele patru turnuri. În prezent, castelul păstrează atât principalele elemente arhitecturale renascentiste, cât şi o parte dintre cele baroce, în spatele castelului regăsindu-se un fost element decorativ ce poartă inscripția „Anno 1773”. În perioada comunistă, clădirea a funcționat ca secție de şampanizare în cadrul IAS Jidvei.

După anul 1989, castelul a fost revendicat și retrocedat familiei Haller, de la care a fost cumpărat de familia Necşulescu. Printr-un amplu proces de restaurare, prin care s-a urmărit îndepărtarea intervențiilor anterioare și evidențierea arhitecturii și simplității originale a spațiilor, castelul a fost readus la lumină, acum fiind administrat de grupul Jidvei.

Cei care doresc să descopere istoria locurilor şi povestea vinurilor din zonă, trebuie să scoată din buzunar minim 40 de lei de persoană, în funcție de experiența pentru care optează prețurile pot ajunge și la 350 de lei de persoană, pentru cei care vor să ia masa la castel. 

Foto: Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă/Județul Alba

Comentarii Facebook