Vârful Vlădeasa, cel mai spectaculos loc din Cluj - FOTO
Aflat la 1836 m altitudine, este cel mai înalt vârf din masivul cu același nume și al doilea cel mai înalt vârf din Munții Apuseni, după Vârful Bihor (1849 m). Ce îl face deosebit este că nu poate fi numit chiar vârf, ci mai degrabă un platou, de vreo câteva sute de metri. În zilele senine de iarnă, priveliștea se întinde până la culmile Retezatului sau Rodnei.
Vârful Vlădeasa, cel mai spectaculos loc din Cluj. Cum se ajunge acolo?
Pentru a ajunge pe vârf, trebuie să ajungeți mai întâi la tabăra de bază, Cabana Vlădeasa. Cum ajungeți la tabăra de bază? În niciun caz direct cu mașina. Din Cluj-Napoca porniți spre Huedin, cu destinația finală satul Rogojel. Sunt două trasee disponibile: unul prin Bologa și unul prin Alunișu. În Rogojel ar fi recomandat să lăsați mașina în această zonă și să nu vă aventurați mai departe nici dacă aveți mașină de teren. De aici, dacă urmați drumul ce urcă spre pădure, cam într-o oră ar trebui să fiți deja la cabana Vlădeasa.
Care este traseul propriu-zis?
O tură din satul Rogojel până pe vârf și înapoi ar trebui să dureze în jur de 6 ore, deci vă puteți încadra fără probleme să vă întoarceți în aceeași zi în Cluj. Dacă nu vreți să vă grăbiți, luați în considerare să înnoptați la cabană. Puteți porni pe traseu fie în prima zi, dacă aveți destul timp la dispoziție, fie în a doua zi. Cabana Vlădeasa oferă cazare în camere de 3 locuri și în camere pentru grupuri de mai multe persoane. Există chiar toalete și dușuri cu apă caldă, iar prețurile sunt decente.
De la cabană se urcă drept în sus, prin curte, de-a lungul instalației abandonate de teleski, urmând marcajele cu punct roșu. Dacă sunteți norocoși, s-ar putea să fiți însoțiți pe traseu și de Azorică, câinele de la cabană. Îi place la nebunie să meargă împreună cu drumeții spre culme și înapoi. Probabil a parcurs traseul de sute de ori de când stă la cabană, deci puteți să vă bazați pe el dacă nu sunteți siguri pe unde să o luați.
Pe lângă Vârful Vlădeasa, în zonă ar mai fi câteva trasee și locuri de văzut: cascada Vălul Miresei.
În Rogojel există și o atracție mai puțin obișnuită pentru zonele noastre. Un arbore Sequoia tânăr, de vreo sută și ceva de ani, care acum are în jur de 40m înălțime și poate fi cuprins în circumferință cam de 4 persoane adulte. De asemenea, pe traseul de întoarcere spre Cluj, în Bologa, se află cetatea cu același nume. Este datată din 1399, iar în ultimii aproape 3 ani s-a aflat într-un proces amplu de restaurare. Odată cu primăvara lui 2021 a fost pregătită din nou să primească vizitatori, de aceea este recomandat să o includeți pe listă.
6 Comentarii
Nu Mai Promovati !!!
Frumusetile acestei tari !
Sunteti Bulangii , Labari si ****** ?
De ce nu e recomandat să urci cu mașina până la cabană? Eu am urcat cu autoturism simplu și nu am întâmpinat mari greutăți.
@Ioana : Pentru ca sa te bucuri de mersul pe jos pe munte, ala e farmecul, nu cu masina pana in varf, ca toti pantofarii si cocalarii. De fapt... cu cine vorbesc... :)
Dupa stirea asta smartogalacticii vor pune maine pe gipies locul si vor tabara in zona
cum ***** sa ziceți ca asta e cel mai spectaculos loc din cluj?! Ok, va dau in judecată. Nu, deci nu… Ca si publicație sunteți penibili. Numai porcarii scrieți doar pentru niște clickuiri. Penibil.