VIDEO. Ținutul spectaculos, ascuns, din Apuseni: „Întreaga zonă e de o frumusețe aparte”
La mai puțin de 20 de kilometri de Deva, înspre nord, drumul județean 706A ne introduce în ascunzișurile fascinante ale Munților Metaliferi.
Calcarele de la Crăciunești, sau Măgurile Băiței reprezintă o zonă carstică, de origine vulcanică, cu chei formate de-a lungul cursului râului Căian, un afluent de pe partea dreaptă a Mureșului. Întreaga zonă este de o frumusețe aparte!
Munții Metaliferi sunt o grupă montană a Munților Apuseni aparținând lanțului muntos al Carpaților Occidentali. Cel mai înalt vârf este Vârful Poienița, cu 1.437 metri.
Munții Metaliferi au cele mai spectaculoase pasuri montane din Munții Apuseni. Priveliștea de la Cetatea Devei asupra Văii Mureșului și Măgurii Uroiului încântă privirile oricărui călător. Primul pas traversat de circuit este cel dintre râul Mureș și Crișul Alb, asfaltul proaspăt așternut (DJ 706) șerpuiește prin păduri și ajunge în Țebea.
Prima oprire recomandată este la Muzeul Aurului din Brad, deoarece aurul nativ ascuns pentru milioane de ani în adâncul pământului și-a găsit locul în vitrinele muzeului.
Obiective recomandate: Cetatea Deva, Muzeul Aurului, Roşia Montană, Băile Romane de la Geoagiu, Arboretumul Simeria
Sens de parcurgere: Deva - Vorţa - Brad - Roşia Montană - Zlatna - Geoagiu Băi - Simeria - Soimuş - Deva.
0 Comentarii