Duminica 22 Decembrie

Vlădeasa e ”Austria Clujului”! Aventura eșuată de a cuceri Vârful Vlădeasa - FOTO


Zona Vladeasa este raiul celor care iubesc ieșirile în natură, pe munte, unde să nu trebuiască să te ferești la fiecare pas de sute de turiști, unii dintre ei certați rău cu muntele.

Accesul se face din DN1 E60, spre Bologa și până la Rogojel, unde ar fi ideal să vă lăsați mașina  (parcați unde găsiți și alți șoferi opriți, dacă ajungeți acolo pentru prima dată) pentru a începe ascensiunea, pentru a vă bucura de aerul curat de munte și de peisajul absolut fantastic. Sunt unii, cu mașini de teren care se încumetă și urcă până la cabana Vlădeasa, la cota 1400. Unii o fac pentru poze. Vor să ajungă repede. Alții merg acolo țintit numai pentru a se da cu placa sau schiurile pe pârtia superbă și salbatică din spatele cabanei.

WhatsApp Image 2021-01-16 at 17.23.26 (10).jpeg


WhatsApp Image 2021-01-16 at 17.23.26 (15).jpeg

WhatsApp Image 2021-01-16 at 17.23.26 (12).jpeg

De la Rogojel să vă așteptați la un drum de circa o ore și jumătate, până la cabana de la Vlădeasa. Sunt mulți turiști pe care îi veți întâlni pe traseu. Toată lumea se salută, ceea ce îți dă de înțeles că lumea iubitorilor de natură este altfel. Și chiar așa este. La cabana Vlădeasa aproape toată lumea se cunoștea și făcea conversație. 

Excursia până la cabană nu este una dificilă, având un grad de dificultată redus. Cei care nu sunt antrenați pot face opriri, iar sus la cabană se poate face un popas, lua masa și bea un pahar de vin fier sau un ceai.

Am poposit puțin la cabană, în încercarea de a ajunge direct la stația meteo, de pe vârful Vlădeasa, de la 1800 de metri. Am luat drumul arătat de indicatoarele de lângă cabană. Scria că ascensiunea este de câteva ore și am pornit euforic, dar am pierdut elanul pe parcus. Recunosc!

Am urcat întreaga pârtie, admirând și modul în care schiorii sau snowboarderii coborau pe zăpada nebătătorită, folosind o tehnică specială diferită de pârtiile amenajate. ”Oferă o altă senzație decât o pârtie normală. Este altceva și, probabil, că dificultatea ascensiunii este plata noastră pentru bucuria oferită”, mi-a spus unul dintre sportivi. 

WhatsApp Image 2021-01-16 at 17.23.26 (6).jpeg

Urcușul a fost extrem de dificil. Zăpada are peste un metru grosime și uneori te afundai până la brâu. Am urcat pe lângă stâlpi de teleschi amplasați pe pârtie acum 15 ani. Era deja o ambiție, pentru că de la jumătatea pârtiei era clar că nu voi vedea stația meteo din Vârful Vlădeasa. Nu atunci, cel puțin. Pentru că era târziu, ora 15.00 și rezervele de energie erau pe final, a trebuit să renunț când am ajuns în partea de sus a pârtiei, dar voi mai face o tentativă cât de curând, pentru a ajunge la stația meteo. Ulterior am aflat că există un drum bătătorit, pe care ascensiunea se face mult mai rapid.

Cert este că trebuie pornit de dimineața devreme, pentru a avea timp și de întoarcere. Deci pot spune că a lipsit organizarea, dar și condiția fizică.

Cabana Vlădeasa și inimosul ei cabanier Ioan Potra

Revenirea la cabana Vlădeasa a fost rapidă, iar ospitalitatea cabanierului Ioan Potra și a soției sale au făcut uitate greutățile ascensiunii.

Sala de mese are o atmosferă tipică de cabană autentică. Ciorba de fasole costă 15 lei, un vin fiert 5 lei și un ceai 3 lei. Toată lumea plătește la plecare și își adună farfuriile după el.

WhatsApp Image 2021-01-16 at 17.23.26 (17).jpeg

Ioan Potra recunoaște că de când a început pandemia lucrurile îi merg mai bine ca înainte. ”Turiștii vin cu sutele în timpul sfârșitului de săptămână. Avem 30 de locuri de cazare și sunt pline toate. Asta e Austria Clujului”, a spus cabanierul Ioan Potra, care este la Cabana Vlădeasa din 1984. 

El mi-a spus că stâlpi pentru teleschi au fost amplasați de Primăria Săcuieu și o firmă privată, dar de atunci s-a ales praful de proiect. Pârtia a fost amenajată de natură, astfel că zona Vlădeasa ar fi putut fi o superbă stațiune de iarnă.

WhatsApp Image 2021-01-16 at 17.23.26 (4).jpeg

Cu toate acestea, când vezi frumusețea locului și a oamenilor care ajung acolo te întrebi dacă exploatarea turistică a zonei nu ar fi distrus totul.

După 30 - 45 de minute la cabană am coborât spre satul Rogojel. pe acest traseu am avut ocazia să vedem și o familie de ciute, care se deplasau la liziera pădurii. 

WhatsApp Image 2021-01-17 at 06.36.08 (1).jpeg

Pentru că am eșuat în tentativa de a cuceri :) vârful Vlădeasa, vă invit să vedeți mai jos un superb clip filmat acolo cu o dronă acum doi ani.

Comentarii Facebook