Duminica 8 Septembrie

Zona cu băi tradiționale gratuite, cu ape tămăduitoare, care te invită la visare! E una dintre perlele Ardealului veritabil - FOTO


Băile tradiționale din Covasna sunt o adevărată comoară națională parcă neexploatată la adevărata lor valoare. 

Orașul Covasna sau ”staţiunea mofetelor şi a celor 1000 de izvoare de apă minerală” se laudă cu niște locuri de-a dreptul incredibile. 

Dacă vei vizita zona Covasnei, vei observa ape minerale izvorând de-a lungul drumului, sau în staţiunile Covasna, Balvanyoş; ape medicinale îmbuteliate (Malnaş - Aqua Telluris, Regina - Benkő, Vâlcele); captate în bazine mici din lemn, numite „băi tradiţionale secuieşti”, în care te poţi răcori în timpul verii (Băile Apor, Băile Csiszár la Băile Balvanyoş, Baia lui Moş Martin la Băţanii Mici, Baia Sütei din Olteni, Baia Fortyogó din Peteni, Baia Csókás din Cernat, Baia Bugyogó din Valea Zălanului, baia Puturosu (Büdös) din Belin, sau la Ozunca Băi; sau folosite la Centrele Drumul Apelor Minerale (Belin, Olteni, Malnaş-Băi, Vâlcele, Şugaş), şi în staţiunea Covasna, folosite în balneoterapie. Tot în centrul oraşului se află Balta Dracului, o groapă adâncă cu noroi şi cu emanaţii carbogazoase- sulfuroase, care a devenit simbolul oraşului.

Una dintre aceste băi cu un aspect de basm este ”Baia Bugyogó” de pe Valea Zălanului.

418.jpg

Este o baie tradițională rustică, într-un sat mic - cu doar câteva zeci de locuitori -, însă renumit, fiindcă însuși Prințul Charles, moștenitorul tronului Angliei are aici o proprietate.

Nu departe de baia tradițională cu apă minerală se află și două izvoare de apă minerală, precum și o mofetă”, descriu localnicii zona.

Mofeta este o emanație de gaz degajat: prin crăpăturile scoarței terestre în fazele finale ale activității vulcanice; prin foraje; prin degazeificarea apelor minerale; artificial.

Aceste gaze sunt benefice asupra circulației, asupra vaselor de sânge, asupra funcției intelectuală renală și sexuală, cu predilecție la anume genuri de boli în principal din grupul afecțiunilor cardiovasculare.

Ca oricare tratament nu se face decât la indicație medicală strictă, cu atât mai mult cu cât pot apărea accidente (asfixii, intoxicații).

Iată cele mai importante băi tradiționale secuiești:

Baia Apor – Băile Balvanyoș – aici se găsesc cele mai rare tipuri de ape minerale, 8 izvoare cu diferiți parametri fizico-chimici; pH-ul acestora variază între 1,82-4,28. Izvoarele și bazinele de aici sunt considerate unice în Europa, conținând pe lângă alaun și o cantitate mică de acid sulfuric (vitriol).

Baia Bugyogó – Valea Zălanului – Este o baie tradițională rustică, într-un sat mic – cu doar câteva zeci de locuitori. Locul este însă renumit, fiindcă aici este locul unde Prințul Charles, moștenitorul tronului Angliei, deține o proprietate. În plus, nu departe de baia tradițională se află și două izvoare de apă minerală, precum și o mofetă.

bugyogo_zalanpatak.jpg

Baia Csiszár – Băile Bálványos – Zona a devenit cunoscută datorită izvoarelor de apă minerală.

Baia Fortyogó – Peteni– În mijlocul câmpului, într-un tinov (mlaștină) se află un bazin în care bolborosește apa. Un cadru parcă desprins dintr-un film. În depărtare se văd Munții Vrancei, ca într-un tablou care înconjoară această oază cu apă care depășește sfera băilor tradiționale secuiești. Aici, turiștii sau localnicii se pot răsfăța atât vara, cât și iarna, cu o saună finlandeză cu sistem de încălzire cu lemne.

Pe lângă acestea, în pavilionul amplasat în apropiere, grupuri mici de vizitatori pot servi în liniște o gustare. Aici însă, este nevoie de o programare prealabilă.

Baia lui Moș Martin – Bățanii Mici–Așa cum o spune și numele, poți deduce că baia și-a căpătat numele după un vizitator fidel, numit de copii „Moș Martin”. Realitatea este că, din când în când, chiar și adevăratul Moș Martin mai vine să se bălăcească în bazinul cu ape minerale. Știe el ce știe!

406.jpg

În acest loc există, de asemenea, o fântână cu apă minerală, un bazin terapeutic, precum și o alee a poveștilor. Este un (alt) loc minunat!

Baia Nádika – Întregul Ţinut Secuiesc, în special judeţul Covasna, este deosebit de bogat în băi cu efect terapeutic pe care, înaintea dictaturii comuniste, localnicii le foloseau frecvent, însă după naționalizarea terenurilor, aceste facilităţi comunitare s-au degradat, devenind astfel inutilizabile. Prin iniţiativa Fundaţiei Ars Topia din Ungaria, în ultimii ani, mai multe băi de acest fel au fost renovate în mai multe localități din regiune. Astfel că, și această baie poate fi din nou utilizată.

csokas_feredo_sphere.jpg

Participanţii la clacă au construit o casă comunitară, un spaţiu pentru izvor acoperit cu şindrilă, un vestiar, un bazin de 3×3 metri cu o adâncime de 140 cm, un teren de joacă pentru copii, au amenajat şezlonguri şi au montat panouri de informare. Proiectantul şi executantul ideii „Dealul Spiral” a fost artistul Alpár Péter.

Baia Puturosu’ – Belin – Baia Puturosu’ (Büdös), aflată la 2 km de satul Belin a fost, de asemenea, reabilitată în anul 2016.Apa sulfuroasă a acestuia a fost utilizată pentru cură încă din sec. al 19-lea, iar celălalt izvor este introdus în Centrul Drumul apelor minerale din Belin.

DSCN4327-Tinov Hammas..JPG

Dă o fugă și convinge-te de realitatea de basm din ținutul Covasnei, un loc de o frumusețe și o bogăție rare. Ți-ai ales o baie preferată sau vrei să le testezi pe toate? Pentru mai multe informații, accesează site-ul https://visitcovasna.com/ și nu mai sta pe gânduri!

Foto: visitcovasna.ro

Comentarii Facebook