Duminica 22 Decembrie

Care e diferența dintre gratis și gratuit. În ce contexte se folosesc cele două cuvinte/„Bilete gratis sau bilete gratuite?”


„Gratis” și „gratuit” sunt două cuvinte foarte asemănătoare, însă au o calitate morfologică diferită.

„Bilete gratis sau bilete gratuite?”, aici e folosirea adjectivală, pentru că există „gratuit” sau „gratis” lângă  substantivul bilete, dar folosim și un context în care gratis sau gratuit stă lângă verb. Conform dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic, ediția din 2021, gratis poate fi adjectiv invariabil, adică nu o să-și schimbe forma în funcție de număr sau de genul substantivului, și poate fi și adverb. În schimb, „gratuit” este doar adjectiv. 

Exemple în care este folosit cuvântul „gratis”

Dacă este adjectiv invariabil, putem să-l folosim lângă un substantiv. Putem spune „călătorii gratis”. Nu se modifică forma, nu merge la plural, nu se acordă niciun gen, niciun număr, pentru că e un adjectiv invariabil.

Pentru că este și adverb, putem spune „călătorește gratis”. Îl putem pune și lângă verb. 

Putem spune „alimente gratis”, aici funcționează ca adjectiv invariabil, sau mănâncă gratis, pentru că funcționează ca adverb pe lângă verbul „mănâncă”. 

Exemple în care este folosit cuvântul „gratuit”

„Gratuit” este adjectiv. Putem spune „călătorii gratuite”, însă nu putem spune „călătorește gratuit”.

Putem spune „alimente gratuite”, aici, gratuit funcționează ca adjectiv, se acordă în gen și număr și caz cu substantivul alimente, însă nu putem spune „mănâncă gratuit la cantină”, pentru că, gratuit, dacă ne gândim că funcționează ca orice adjectiv, poate funcționa și ca adverb.

Prin urmare, atât gratis, cât și gratuit se pot folosi și în contextul unui adjectiv, și în contextul unui adverb, adică și pe lângă un substantiv, și lângă un verb, scrie Antena 3 CNN

Comentarii Facebook