Vineri 22 Noiembrie

Care este motivul pentru care se văruiesc primăvara pomii? Un scriitor susține că explicaţia este războiul, nicidecum pomicultura


Văruirea pomilor la începutul primăverii este considerat un ritual anual de curățare a livezii. Practicat din mai multe generații, de străbunicii și bunicii noștri și de sute de ani în diverse colțuri ale lumii, acest obicei ar avea puține beneficii, susțin unii oameni.

Scriitorul Vasile Ernu explică, într-o postare pe contul său de Facebook, faptul că obiceiul de a da cu var copacii ar proveni din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Istoria spune că înainte de război acest ritual nu exista. Că la bază el este un ritual apărut în cel de al doilea război mondial. Cu o funcție practică, administrativ pragmatică – să se ghideze mai uşor în noaptea tehnica de război. Bordura, copacul alb e uşor de urmărit în drumul de noapte.

Rezultatul fiind practic şi ieftin a făcut ca după cel de al doilea război mondial administrația să apeleze la el. Era o formă ieftină de marcaj – estetică şi în timp se pare că şi utilă: zeama aceea de var avea multiple funcții. Mai ales că varul deja avea o întrebuințare largă în case pe criterii medical-sanitare şi agricultură.

Practic administrația s-a folosit de acest element ieftin şi mobilizator pentru a rezolva nişte lucruri. Rapid, ieftin – forţa de muncă gratuită, varul costuri minime – rezolvi administrativ: indicatoare de drum, estetica minimală, curățenia de primăvară, mobilizarea de masă şi se pare şi efecte pozitive agro-biochimice şi medical-igienic-sanitar. Genul de element practic administrativ şi ritual ideal pentru administrația de stat – mai ales pentru un stat centralist.

În timp însă el a devenit un ritual care chiar dacă păstrează din datele sale prime el are acum mai degrabă o altă funcție. O funcție de identificare socială, culturală, geografică: lumea care dă cu var şi lumea care nu dă cu var copacii primăvara”, explică scriitorul Vasile Ernu.

Potrivit agrointel.ro, există specialiști  domeniul pomiculturii care susțin că „tratamentul” cu var este eficient în a ține la distanță o serie de paraziți care pot provoca probleme scoarței. Văruirea trunchiurilor s-ar face pentru distrugerea ouălor de insecte şi a paraziţilor care se află în crăpăturile din scoarţă. Prin văruire se împiedică şi dezvoltarea muşchilor şi a lichenilor pe trunchiuri.

Când trebuie dați pomii cu var?

Toamna, după ce pomii încep să își piardă din frunze, dar și la începutul primăverii, după încheierea lucrărilor de tăiere și stropire, înainte ca pomii să înflorească și dăunătorii să poată intra în acțiune.

Cum se efectuează văruirea pomilor

Înainte de a se vărui trunchiul pomilor, aceștia se curăță cu o perie (nu foarte aspră) pentru a îndepărta o parte dintre ouăle insectelor și pentru a curăța crăpăturile.

„În ceea ce priveşte văruirea pomilor, aceasta se face cu o zeamă sulfocalcică sau polisulfură de calciu, obţinută pe bază de sulf şi var de 28º Be, în concentraţie de 10% din cantitatea de apă adăugată, iar după două săptămâni se stropesc cu o soluţie pe bază de cupru în concentraţie de 3% apă, numită şi zeamă bordeleză, împotriva moniliozei, ciuruirea frunzelor sau deformarea acestora”, este sfatul pe care horticultorul Călin Ţiplea l-a dat revistei Taifasuri.

Rețetă de var pentru stropitul pomilor

O rețetă pentru soluția de var, recomandată de HobbyGrădină.ro, este ca la 10 litri de apă să se adauge 2-3 kg de var proaspăt stins, 1 kg de argila (lut, pământ galben, ca cel pentru sobe), un pic de bălegar (ideal este cel de cal), se adaugă 100g de sulfat de cupru sau sare grunjoasă. Site-ul de grădină recomandă aplicarea acestei rețete, mai ales toamna pentru ca pomii să fie protejați de condițiile jilave din sezonul rece și debutul primăverii.

Comentarii Facebook