Duminica 8 Septembrie

La ce temperatură trebuie să setăm aerul condiționat? Greșeala pe care o fac mulți români


Canicula și disconfortul termic accentuat, prezente în aceste zile în țară, au stimulat mulți români să apeleze la aerul condiționat. Însă, un lucru la care foarte mulți oameni nu sunt suficienți de atenți, este temperatura la care trebuie setat aerul condiționat.

În perioadele caniculare, este important să setăm aerul condiționat la o temperatură care să ne oferte confort. Un criteriu pe care mulți nu îl iau în considerare este sănătatea.

Specialiștii ne recomandă să păstrăm o diferență de temperatură de 5-10 grade Celsius între temperatura exterioară și cea interioară. Dacă afară sunt 40 de grade Celsius, în casă nu ar trebui să fie mai puțin de 30 de grade Celsius, de exemplu.

Această abordare asigură o tranziție lină între mediul exterior și interior, evitând șocul termic, acesta având un impact negativ asupra organismului nostru.

Chiar și în cele mai fierbinți zile, temperatura aerului condiționat nu ar trebui să scadă sub 22 de grade Celsius. Temperaturile prea scăzute pot veni cu probleme de sănătate, precum răceli, dureri musculare, disconfort sau uscarea mucoaselor.

Mai mult de atât, este recomandat să evităm expunerea directă la fluxul de aer rece, pentru a preveni apariția unor probleme de sănătate.

Efectele negative ale aerului condiționat

Efectul imediat pe pe care îl vom resimți este șocul termic, care se manifestă prin frisoane, dureri de cap, amețeli și chiar pierderea cunoștinței în cazuri extreme.

Acesta apare în momentul în care organismul nu are timp să se adapteze la schimbările bruște de temperatură, iar vasele de sânge se contractă rapid, afectând circulația sângelui.

Pe termen lung, sistemul nostru imunitar va fi serios afectat. Potrivit studiilor, temperaturile scăzute pot inhiba producția de celule albe din sânge, responsabile de apărarea organismului împotriva infecțiilor.

Un alt efect negativ este deshidratarea. Având în vedere faptul că aerul rece are un conținut scăzut de umiditate, poate duce la uscarea pielii și a mucoaselor. Putem avea iritații ale ochilor, nasului și gâtului, precum și mâncărimi și senzații de disconfort.

Pentru a minimiza toate aceste efecte negative, este important să setăm aerul condiționat la o temperatură optimă și confortabilă, discrepanța dintre temperatura exterioară și cea interioară să nu fie prea mare, potrivit playtech.


Comentarii Facebook