Poți să-ți iei sau nu câinele la mare? Ce spune legea despre accesul animalelor pe plajele din România


Mulți iubitori de animale își consideră cățelușul ca o parte din familie și nu pot să-și imagineze niciun concediu fără ei. Cei care merg la mare trebuie să știe însă că regulile pentru accesul câinilor pe plajele din România sunt foarte clare.

Accesul câinilor pe plajă este reglementat din 2022, în Legea privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă.

Astfel, potrivit legii, puteți să vă luați cățelul cu voi la plajă doar în afara sezonului estival. În timpul sezonului veți avea nevoie de aprobarea celor care administrează plajele.

„Accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis oricând în afara sezonului estival. Pe durata sezonului estival, accesul este permis numai cu acordul operatorilor de plaje”, se arată în lege.

De asemenea, proprietarii sunt obligați să aibă pungi cu ei pentru a strânge dejecțiile animalelor iar cățeii trebuie ținuți în lesă în permanență, potrivit G4media.ro.

Mai mult, dacă nu respectați regulile, amenzile sunt uriașe: între 100 și 1 000 de lei pentru cei care își scot patrupedul fără lesă la plaja și 1 000-10.000 de lei pentru cei care nu strâng mizeria animalelor.


Comentarii Facebook