Sambata 23 Noiembrie

Miros de fecale în „Clujul de 5 stele”! Putoarea de la groapa de gunoi a ajuns până în oraș, oamenii suportă, autoritățile tac


Sute de clujeni s-au plâns luni pe rețelele de socializare de mirosul groaznic care a ajuns până în oraș de la rampa de gunoi. Clujenii reclamă faptul că în mai multe zone ale municipiului, în special în Mărăști, Iris, Someșeni și Gheorgheni miroase puternic a levigat de la groapa de gunoi. Oamenii au fost nevoiți să stea cu geamurile închise în perioada caniculei, pentru că era imposibil să suporte „mirosul de fecale”.

Mirosul provine de la noua rampă de gunoi de la Pata Rât, administrată de Consiliul Județean și firma Supercom. Șeful Consiliului Județean, Alin Tișe, nu a venit cu nicio explicație până acum, iar situația se repetă periodic.

Put peste o sută de mii de tone de deșeuri biodegradabile în putrefacție, aruncate nesortate și netratate, din august 2020 la groapa de gunoi numită CMID - o bătaie de joc de aproape optzeci de milioane de euro, înfăptuită în cârdășie de către Consiliul Județean și Primăria Cluj-Napoca, spun activiștii clujeni.

Amintim că, în 2020, Boc ne explica că „mirosul urât este prețul pe care îl plătim pentru că nu am rămas cu gunoaiele în stradă”.

„Ați primit răspunsul oficial pe care și Consiliul Județean, și RADP l-au transmis, mi l-au comunicat și mie. Odată cu deschiderea CMID, există obligația ca deșeurile de pe rampa temporară unde s-au depus timp de cinci ani gunoaie să fie transferate în noul depozit. A fost o combinație nefericită de mai mulți factori, în primul rând atmosferici, pe de altă parte cantitatea destul de mare transferată și care a generat această situație extrem de neplăcută”, declara Emil Boc la o conferință de presă, în urmă cu trei ani.

De atunci, situația se repetă, iar autoritățile clujene pretind că au toate lucrurile sub control și totul se face conform planului. 

„Mergeam pe strada în Gheorgheni, mirosul de diesel combinat cu duhoarea e insuportabil”; „La Iulius Mall în parcare era un miros insuportabil”; „Și pe Dorobanților miroase oribil”; „Eh! Pâna la alegeri se uită! Voturile nu au miros! “Dragi clujeni”, Mosu MIC gospodar și cel mare județean vă pregătesc un spectacol în centru și ați uitat totul!”; „Chiar voiam să întreb. Am aterizat vineri la Cluj-Napoca și m-a lovit un miros foarte urât când am ieșit din aeroport. Apoi am decolat azi noapte tot din Cluj-Napoca, același miros”; „Tot Clujul!la gara, Dâmbul Rotund sigur se simte. Azi am ajuns acasă și chiar mă miram că sunt nebună că simt miros de caca peste tot”; „Groaznic miroase în Mărăști” - au semnalat mai mulți clujeni problema.

Oamenii fierb în Cluj și autoritățile dorm. Alin Tișe nu răspunde, Emil Boc va vorbi la 14.00, când are ședință de Consiliu Local (conferințe de presă se organizează numai dacă e de bine), șeful Gărzii de Mediu e în concediu și îi ține locul altcineva, care e într-o videoconferință!

-------

UPDATE

În cele din urmă, Alin Tișe a spus, sec, că problema este în altă parte: ”Garda și Agenția de Mediu și Primăriile. Nu mai avem responsabilități legate de gunoaie!”, a precizat acesta. Este clar vorba despre o spălare pe mâini de problemă, pentru că Centrul de Management al deșeurilor de la Pata Rât a fost construit acolo, atât de aproape de Cluj-Napoca, de Consiliul Județean (CJ) Cluj.

De asemenea, CJ Cluj controlează și ADI Eco Metropolitan, asociația care a organizat licitația prin care Supercom a pus mâna pe gunoaiele din tot județul și are acum monopol. E drept că, recent, Consiliul Județean Cluj s-a retras din ADI Eco Metropolitan, practic spălându-se pe mâini de probleme, deși din umbră controlează tot ”jocul”. Alin Tișe a fost cel care a convins acum 3 ani o mulțime de primari de la PSD să treacă la PNL și este cel care conduce totul din spate, dar oficial spune că ”Nu mai avem responsabilități legate de gunoaie!”.

Video: Clujul Civic / Szakacs Istvan

Comentarii Facebook